STYLEDIT


First masa nak update pasal ni fikir dua tiga kali. Sebab Azi takdelah pro mana dalam editting ni pun. Tapi bila ada kengkawan nak tahu jugak, nah Azi share !

1. Azi awak edit guna software apa edit gambar awak ?

So yeahhh. Nak cakapnya kita memang banyak software untuk edit gambar ni. Paling malas Azi akan guna app "Photos" yang memang ada khas untuk Mac user. Ni paling malas lah. 



Selalunya Azi tak perlukan step yang banyak untuk edit dalam Photos.  Sebab filter yang ada tu pun dah senangkan kerja Azi. Just choose the suitable filter and yess, Publish ! Kene jugaklah adjust apa apa yang patut untuk naikkan tone warna gambar tu.

And yang keduanyaa , kalau rajin sikit Azi akan guna Photoscape .


Dalam photoscape ni paling malas Azi akan buat semuanya auto. Auto level. Auto bright. Nak Auto apa lagi? Hahaaa.
Sekali lagi Azi just main colour untuk yang dalam Photoscape ni jugak. Tak banyak pun, sebab Azi suka gambar tuu be original. Just naikkan tone colour. And rendahkan saturation. Simple jee kan ?


Lagi apa ekk Azi akan gunaa untuk edit gambar ? So yeahhh. Adobe Photoscape & Adobe Lightroom  ni Azi selalunya akan edit gambar untuk sesuatu project. Means kalau untuk kerja, selalunyaa Azi akan guna Adobe Photoshop & Adobe Lightroom. Pun sama, kalau gambar tu kita rasa dah okey, just adjust level and colour tone. Tak banyak. 

Oh yee.Kalau direct drpd phone camera, Azi just guna vsco untuk edit gambar Azi. Tapi untuk vsco ni pun sama. Sebab style azi dalam editting picture, just adjust exposure, saturation and tone. Lainlah kalau nak ada effect effect tertentu tuu kann. 

Ada banyak lagi soalan yang tak terjawab . Baru soalan pertama ni. Hahaaa. Nanti ada masa, Azi update lagi ehh. Ni pun lepas ni ade meeting . So yessss! Nak bersiap lagi setengah jam meeting start...